Tankönyv

Embedded questions (Beágyazott kérdések)

Olyan esetről van szó, amikor a magyarban összetett mondatokat mondunk, s ahol a magyar valójában két kérdőmondatot használ. Mint az alábbiakban:

 1. Mit gondolsz, mikor keződik az előadás?
 2. Mit mondtál, hány éves?

Noha elvileg elképzelhető az angolban is az ilyen mondatok két teljes értékű kérdő mondattal való fordítása (szigorúan véve nyelvtani akadálya nincs), mégis, ilyen esetekben az angol nem csinál két teljes értékű mondatot, hanem egy úgynevezett beágyazott kérdést kanyarít, ami így néz ki:

 1. What time do you think the performance starts?
  Mit gondolsz, mikor kezdődik az előadás?
 2. How old did you say he was?
  Mit (is) mondtál, hány éves?

Ez eléggé különös, nézzük meg, hogyan áll össze az ilyen mondat! Hogy többféle igényt is kielégítsünk, többféle megközelítést is adunk.

1. Recept

 1. Alkossuk meg a lényegi kérdő mondatot. Ez pl. legyen What time does the performance start?
 2. Az így elkészült kérdő mondatot szabdaljuk két felé: az első része a kérdőszó és vonzatai legyen (példánk esetében ez a What time), a másik része a maradék (esetünkben does the performance start)!
 3. Vegyük a másik kérdést, esetünkben ez a Mit gondolsz: What do you think! Erről vágjuk le a kérdőszót és hajítsuk ki, csak a maradékot fogjuk felhasználni, ez pedig a do you think. Ezt a részt tegyük a kérdőszó után közvetlenül! Így kapjuk ezt: What time do you think.
 4. A 2. pontban szétszabdalt lényegi kérdés második részét alakítsuk át kijelentő mondattá, így kapjuk ezt: the performance starts. Ezt a részt tegyük a mondatunk végére, és kész a végeredmény (tálalható): What time do you think the performance starts?


2. Mondatképlet

A lényegre rákérdező kérdőszó (és vonzatai) A közbevetett kérdés kérdőszó nélkül A lényegi kérdés kérdőszó nélkül, kiejelentő szórendben
What time do you think the performance starts?
How old do you reckon I am?
How many children did you say he had?
Where do you think he keeps his money?
How much do you think you have to pay to get in?
 1. How old do you reckon I am?
  Mit gondolsz, hány éves vagyok?
 2. How many children did you say he had?
  Mit mondtál, hány gyereke van?
 3. Where do you think he keeps his money?
  Mit gondolsz, hol tartja a pénzét?
 4. How much do you think you have to pay to get in?
  Mit gondolsz, mennyit kell fizetni a belépőért?

3. Fontos megjegyzések

Mint a példamondatokból látható, a legáltalánosabb közbevetett kérdés a do you think. elképzelhető a do you reckon (ez ugyanazt jelenti, ha nem ismernéd a szót még), illetve a think bármilyen szokványos szinonimája, pl. a suppose. A közbevethető kérdések köre meglehetősen korlátozott, azt javasoljuk, hogy egyelőre ne kísérletezz mással, maradj meg az itt ismertetett formáknál.

Ha a közbevetett kérdés múlt idejű, akkor a függő beszéd igeidős szabályai lépnek érvénybe. Ha erről a nyelvtanról még nem tanultál, nem olyan fontos ebben a stádiumban, később majd úgyis meg kell tanulnod.


_______________________________
Fekete-fehér nyomtatható változat
search EN EN EN | Saját szótár | Magyarul: hiú - hiába. Angolul: vain - in vain. Ez jó, nem?