Your daily bread this day (Wednesday 20 September 2017)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   be involved in a fight
     verekedésbe keveredik

To involve: magában foglal, benne van. Az érdekes csupán az, hogy ezt így szoktuk mondani a legtöbbször, ha kicsit rosszalló ízt is bele akarunk vinni a mondatba.

British 15-year-olds are involved in a lot of fights, a study has revealed.
A brit tizenévesek sok verekedésben vesznek részt, ahogy azt egy kutatás kimutatta.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   born and raised
     született és nevelkedett

Jelentésben semmi különös nincs benne. Az érdekes az, hogy ez így együtt kollokáció, és boldog-boldogtalan így mondja. Kezdd el te is!

I was born and raised in Toronto but from a very young age I was traveling for different purposes.
Torontóban születtem és nevelkedtem, de már egészen kiskorom óta mindenféle okból utazgatom.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | A next but one rafinált módon azt jelenti: a következő utáni.