JátékJáték

Üdvözlünk a Játszótéren! Itt olyan játékokat találsz, amelyek segítenek az angol nyelv tanulásában, és remélhetőleg élvezetesek is egyúttal. Először olvasd el az egyes játékok ismertetését alább, majd válassz kedvedre való játékot! Jó szórakozást és egy nagy kalappal is - mert mint minden játékhoz, ezekhez is elkél a szerencse.

Scrabble

Ha már ismered a Scrabble-t, nyilván nagy rajongója vagy. Ha még nem - nyilván nagy ranjongója leszel, ha megismered. Vigyázat, függőségveszély! (és jelenleg gyógyíthatatlan...) Íme egy kép a játékról menet közben. A játékszabályokat alul olvashatod, a szoftver használatáról néhány szó itt: Betű kiválasztása: kattints a betűre alul! Válaszd ki a táblán a helyét, és kattints rá az üres helyre! Szó elfogadtatása: ha kiraktad a táblán a kívánt szót, kattints alul a "Submit word(s)"-re! Ha a szó szerepel a szótárunkban (ami 80.000 szót tartalmaz, ezért néha sokat morfondírozik a program), akkor a szó felkerül a táblára (más színű lesz) és a pontszámod is megjelenik. Betűk cseréje: tedd a kicserélendő betűket a táblára bárhová és kattints a "Swap tiles"-ra!

Picture of scrabble

A Scrabble leírása és játékszabályok (angolul)

Keresztrejtvény

A keresztrejtvényeinket arra terveztük, hogy a böngészőben oldd meg őket - nyomtatásra alkalmatlan a játék. Az online játék egyik nagy előnye, hogy a megoldásaidat azonnal ellenőrzi a szoftver. Ha be akarsz írni egy szót, kattints az egérrel a szó egyik betűnégyzetére! A négyzet ekkor más színben jelenik majd meg. Ha duplán kattintasz az egérrel, akkor a beírás irányát változtathatod meg. A betűk beírásakor azonnal látni fogod, hogy helyes-e a beírt betűd: a rosszakat piossal, a jókat feketével jeleníti meg a program. A rejtvény teljes megfejtése után (ha jó a megfejtésed) ugyancsak kapsz egy üzenetet.

Akasztófa

(A mindenki számára elérhető Akasztófa játék különbözik a bejelentkezett hallgatók számára a Szókincstárban elérhető, ugyanilyen nevű játéktól.) Az Akasztófa (Hangman) olyan játék, amelyben szavakat kell kitalálnod úgy, hogy csak betűket adsz meg. Ha a megadott betű szerepel a szóban, akkor meg is jelenik, ha nincs benne, akkor épül az akasztófád (riadalomra nincs ok - csak a rajzon). Kattints a megfelelő betűre a képernyőn vagy gépeld be a betűt a billentyűzeten! Szoftverünk egy több mint 3000 szavas adatbázist használ (egy kezdő angol tankönyv összes szavát). A játék indításkor minden alkalommal véletlenszerűen kiválaszt 20 szót, amelyet ebben a körben használ. Hogy egy kicsit megkönnyítsük a helyzetet, megadtuk a szavak magyar fordításait a játékprogram képe fölött.

Betűrendező

A Betűrendező egy egyszerű, ám igen hasznos (és néha trükkös) játék, amelyet különösen is ajánlunk azoknak a hallgatóknak, akiknek akad egy kis problémájuk az angol helyesírással. A program 20 véletlenszerűen kiválasztott angol szót fog megmutatni egyesével - ám a szavakban a betűk összekeveredtek (most bevalljuk mégis: mi magunk kevertük össze őket). A te feladatod az, hogy a szavakat helyesen beírd az angol szó rubrikájába, majd pedig fordítsd le őket magyarra. Szoftverünk egy több mint 3000 szavas adatbázist használ (egy kezdő angol tankönyv összes szavát). A játék indításkor minden alkalommal véletlenszerűen kiválaszt 20 szót, amelyet ebben a körben használ.

Szókereső

Négyzetrácsban lévő betűtengerben kell megtalálnod 15 angol szót, amelyeket a program a véletlenszerűen válogat ki a Középhaladó szótárunkból (több mint 3000 szó) és megjeleníti őket a rács mellett egy listában. A szavak magyar fordításait a négyzetrács alatt láthatod ugyanabban a sorrendben, ahogy a listában szerepelnek angolul. A program minden egyes indításakor újabb szavakat válogat a szótáradból. Ezeket a szavakat egy listában láthatod is majd. Az egérrel húzd a szó első betűjétől az utolsó betűig az egérmutatót, majd engedd fel az egérgombot. Ha helyesen csináltad, a szó megjelölődik a betűtengerben is, a listában is.

Szópárok

A program véletlenszerűen kiválaszt 10 szót a szótárból. (A bejelentkezett hallgatók saját szótárukkal is dolgozhatnak, ha ezt a játékot a Szókincstár menüpontból indítják el.) Az angol szavak a bal oldalon jelennek meg, a magyar fordításuk pedig a jobb oldali oszlopban, de nincsenek párba rendezve. A te feladatod az, hogy húzd a magyar szavakat a megfelelő angol szó fölé, így alkotva párokat. Ha készen vagy, kattints a "Helyes-e" gombra! Ha a megoldásodban hiba van, a program visszahúzza a helytelen kockákat a jobb oldalra, és javíthatod a hibát - de pontlevonás jár egy ilyen tesztelés utáni javításért.

Repülő szavak

Egy mondat szavai elszabadultak, s szerte-szét röpködnek egy négyzeten belül. A te feladatod az, hogy csinálj helyes mondatot a szavakból. Ehhez az egérrel kattints arra a szóra, amelyiket következőként akarod a mondatba ültetni. Vigyázat: néha nagyon ügyesnek kell lenned, hogy éppen a kívánt szóra kattints, a szavak ugyanis igen fürgén röpködnek! Ha elvétetted, kattints a már a mondatban lévő szóra és az ismét elrepül. Ha végeztél, a program megmondja, helyes-e a megoldásod, és hogy hány pontot értél el.

search EN EN EN | Saját szótár | A pénzügyminisztert alapesetben Minister of Finance-nek hívjuk, kivéve az angolokét (naná!), ahol ez: Chancellor of the Exchequer.