Internetkatalógus angolt tanulóknak

A Szótárak, lexikonok kategóriában jelenleg az alábbi linkek szerepelnek (34 link):

[1] »Allwords« Szótár definíciókkal, szótörténettel, fordításokkal spanyolra, franciára stb. (magyar nincs benne). Irodalmi művek is szerepelnek a honlapon.
[2] »American Heritage Dictionary« Bőséges szótár, tartalmaz definíciót, szótörténetet és különféle szóalakokat is. A kiejtését is meg lehet hallgatni - természetesen amerikai akcentussal.
[3] »AMEX Dictionary of financial Risk Management« Az Amerikai Tőzsde honlapjának szótár része. Pénzügyi, közgazdasági szakkifejezések értelmező szótára.
[4] »Ask Oxford« Az Oxford Pocket Dictionary (zsebszótár) online változata. Példamondatokat nem tartalmaz, csak magyarázatot - azt is néha szűkösen (a zsebszótárhoz illően persze). A honlap azonban több szekcióval is rendelkezik, érdemes körülnézni rajta.
[5] »Bloomberg Financial Glossary« Pénzügyi szószedet - listás, nem kereshető.
[6] »Cambridge Dictionaries Online« Több Cambridge szótárt is kereszhetsz - többek között az Advanced Learner's, a Phrasal Verbs és Idioms szótárakat is. A megszokott magas színvonal tapasztalható. Kiejtést, szótörténetet nem tartalmaz, de példamondatok vannak.
[7] »Contractor Glossary of Terms« A névvel ellentétben ez a kereshető szószedet építőmunkálatokkal, kőművesmunkával és társaival foglalkozik.
[8] »Dictionary Of Occupational Titles« Az ISA Bevándorlási Hivatala által közzétett adatbázis a legelképzelhetetlenebb foglalkozásnevekkel is - de persze a hétköznapiak is benne vannak. A foglalkozás leírását is el lehet olvasni hozzá.
[9] »Ectaco« Magyar-angol, angol-magyar szótár, bár nem a legteljesebb.
[10] »Etymology Online Dictionary« Szótörténeti szótár bőséges adatbázissal.
[11] »Financial Glossary« Pénzügyi és közgazdasági szakkifejezéseket tartalmaz. Angol definíciókat olvashatsz róluk. Listázni tud vagy keresheted az adatbázist.
[12] »Free Online Dictionaries« Jónéhány nyelv és az angol közötti kétnyelvű, kereshető szótárakat tartalmaz, köztük magyar-angol angol-magyart is. Bőséges adatbázisa van (még tesztszavunk, a bordásfal is benne van)
[13] »Glossary of Environmental Terms« Környezetvédelemmel kapcsolatos szakkifejezések tára.
[14] »Glossary of Legislative Terms« Jogi szakkifejezések meglehetősen szegényes tára. De lehet, hogy éppen itt találod meg, amit máshol nem?
[15] »Glossary of Pest Management« Környezetvédelemmel, fertőzésekkel és azok megelőzésével, biológiával és társtudományaival kapcsolatos szakkifejezések tára.
[16] »Hungarian online dictionaries« Magyarról sok-sok nyelvre fordít szavakat - az adatbázisok változó méretűek, de egyik sem éri el egy kisszótár méretét. A magyar-angol alig több mint 7000 szót tartalmaz. Viszont koreaira meg szuahélire is fordítja az asztalt.
[17] »Infoplease« Rengeteg információt tartalmazó amerikai honlap. Van benne enciklopédia, szótár, tezaurusz, térképek, kulturális információk különféle országokról, hírek, híres emberek - és még sok más is.


[18] »Investopedia« Kereshető szótár rövid definíciókkal. Pénzügyi, közgazdasági, banki szakkifejezésekkel.
[19] »InvestorWords« Pénzügyi és közgazdasági szakszótár bőséges adatbázissal. Különféle információk, cikkek és ismertetők a pénzüggyel, bankügyekkel és gazdaságtannal kapcsolatban.
[20] »Medios magyar-angol szótár« Finnországi honlapon kereshető magyar-angol, angol-magyar szótár, meglehetősen gazdag adatbázissal.
[21] »Merriam-Webster Online« Az amerikai szótár internetes, teljesen ingyenes változata. Szinonimákat, szótörténetet, magyarázatot egyaránt lehet találni a szócikkekben. A kiejtést is meghallgathatod - a fonetikus átírás nem az IPA-sztenderd szerinti, ezért azt valószínűleg kevesen tudják használni.
[22] »Political Dictionary« Rövid, de hasznos szószedet a politika, kormányzás, közigazgatás, újságírás és kapcsolódó témákban. Amerikai.
[23] »Roots of English« Windows program, amely az angol szavak eredetét, etimológiáját dolgozza fel kereshető formában. A szoftver írója inkább a nyelvtörténethez, mintsem a programozáshoz ért - de azért használható. A legfrissebb változata sajnos 1999-ben készült. Egy próbát megér.
[24] »SZTAKI szótár« Sokak által használt szótár - de nagyon sokszor hibák forrása, mert a szócikkek nem adnak elegendő információt a bejegyzésről - gyakorlatilag egyáltalán semmilyet sem, csak felsorolják a bejegyzést). Inkább azoknak ajánljuk, akik ismerik a szót, de valami miatt elfelejtették - vagy tán azoknak sem nagyon.
[25] »Terminology Reference System« Az USA Környezetvédelmi Hivatalának kereshető és böngészhető szótára - ebben a témakörben.
[26] »Travel Industry Dictionary« Turisztikai és általában véve utazással kapcsolatos szavak és szakkifejezések kereshető szótára. a honlap különféle információkat, cikkeket tartalmaz az utazással kapcsolatban.
[27] »Ultralingua Online dictionary« Bőséges szótár. Lehet keresni a definíciókban vagy a szócikkek között. Fordítást is kereshetsz vele - spanyol, olasz, francia, latin és még több más nyelv és az angol között. Magyar nyelvet sajnos nem tartalmaz.
[28] »Webfordítás« A Morphologic programja, az adatbázis nem túl nagy, de kisebb dolgokra jól használható.
[29] »Wikipedia« Közösség által szerkesztett hatalmas enciklopédia, képtár, videótár, szótár, hírportál és sokminden más is egyben. Az angol változatot használd belőle!
[30] »Wordnet« Számítógépes nyelvészek által készített, elsősorban nyelvészeti kutatásokhoz optimalizált kiváló, bőséges adatbázis. A letölthető szoftverrel kereshetsz benne, de a weben is használhatod. Ingyenes.
[31] »Wordnet Vocabulary Helper« A Wordnet adatbázist használva több mint bőséges információval szolgál a keresett szóról.
[32] »Wordsmyth« Van benne definíció, példamondat, szinonimák, és a szó különféle alakjait is megadja. Csak a "smyth" vagy "wordsmyth" szót ne keresd benne - az nem létezik ugyanis. Hát megesik ez :)
[33] »WordSpy« Az angol nyelvbe újonnan bekerülő kifejezéseket és szavakat gyűjti egybe kereshető és böngészhető adatbázisba. Minden esetben megadja a forrásokat bőséges kontextussal.
[34] »Wordweb« Kiváló ingyenes szótár Windows-ra: definíciókkal, szinonimákkal, anagramma-kereséssel. A szavakat fel is olvassa a beépített Windows-os szintetizálóval (ami nyelvtanulásra nem a legjobb), de valamit tán ez is segít. Úgy tűnik, az újabb változatában teljesen összefonódott a Wikipedia-val, ami nem baj végül is.

Back to the list of categories

Nem vagy elégedett az eredménnyel? Keress továbbiakat!

Itt kereshetsz az egész Interneten, de arra is lehetőséged van, hogy az Online Angol Tanszék oldalai között keress. Ezt jelöld be a keresés gomb fölött!


search EN EN EN | Saját szótár | I should be so lucky = nincs nekem olyan szerencsém. Hát, szép is lenne!